Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

    < Terug naar overzicht

    Woningaanpassing bij gehandicapte bewoner

     

    U hebt een handicap of een beperking en u wilt in uw eigen huis blijven wonen. Daarvoor zijn aanpassingen nodig, bijvoorbeeld om u in uw rolstoel te kunnen verplaatsen in uw woning of om zelf toilet of badkamer te kunnen gebruiken. Hiervoor kunt u terecht bij uw gemeente. U vraagt een zogenoemde woonvoorziening aan.

    Uw woning – dat kan een huur- of een koophuis zijn, een stacaravan met een erkende standplaats of een woonboot op een erkende ligplaats – moet  voor u bewoonbaar zijn, zodat u zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren. De gemeente beschrijft dit als volgt:

    ‘Een woonvoorziening wordt verstrekt om beperkingen bij het normale gebruik van de woning te compenseren.’

    Dat betekent dat u uw eten moet kunnen koken, moet kunnen slapen, douchen, naar toilet moet kunnen gaan en uw kleren moet kunnen wassen en drogen. Problemen die u hierbij ondervindt, kunnen door een woonvoorziening van de gemeente worden opgelost. VDN Vastgoed  beschrijft hieronder de meest voorkomende aanpassingen.

     

    Voorwaarden

     

    Gemeenten stellen als voorwaarde dat zij de ‘goedkoopst adequate oplossing’ bieden. Dat wil zeggen dat de aanpassing aan de ene kant geschikt moet zijn voor het doel dat ermee moet worden bereikt, en aan de andere kant de keuze valt op de goedkoopste oplossing. Dat wil niet zeggen dat u de goedkoopste voorziening krijgt. Want de gemeente stelt ook kwaliteitseisen en moet zich houden aan bouwbesluiten. En als duidelijk is dat de voorziening op de langere termijn goedkoper is, omdat die langer meegaat, kan een keuze voor een duurdere voorziening worden gemaakt.

    Verdere woorwaarden die uw gemeente kan stellen:

    1. U moet behoren tot de doelgroep van mensen met een chronische ziekte of handicap of beperking, of mensen met een chronisch psychisch of psychosociaal probleem.
    2. U moet rechtmatig in Nederland verblijven.

    Als u de benodigde voorziening vergoed kunt krijgen op een andere manier dan uit de Wmo, moet u daar gebruik van maken. Bijvoorbeeld als u dezelfde voorziening vergoed kunt krijgen uit de AWBZ of van uw zorgverzekering.

    Er moet een medische noodzaak zijn voor een woonvoorziening.

    De voorziening moet langer dan 6 maanden nodig zijn.

    U mag de voorziening pas aanschaffen of aanbrengen nadat de gemeente een beslissing heeft genomen;  anders loopt u het risico geen vergoeding te krijgen.

    U kunt alleen woningaanpassingen krijgen op het adres waar u als aanvrager staat ingeschreven.

    Het budget wordt gebruikt voor de voorziening die geïndiceerd en toegekend is.

    De voorziening moet voorzien zijn van minimaal het CE-keurmerk.

    De voorziening moet binnen drie maanden na de verzenddatum van de beschikking zijn besteld of aangeschaft.

    Kiest u bij een voorziening voor een pgb en en bevalt de aanschaf u

    niet; dan kunt u vaak niet direct overstappen op een andere woningaanpassing. In veel gemeenten is het binnen de afschrijvingstermijn niet mogelijk nogmaals dezelfde voorziening aan te schaffen middels een pgb of over te stappen naar de ‘in natura-verstrekking’.

    Bent u bewoner van een verpleeghuis of gezinsvervangend tehuis (AWBZ-instelling), dan kunt u desgewenst een aanpassing aanvragen voor de woning van het familielid waar u regelmatig op bezoek gaat.

    Heeft u een koopwoning, dan moet u wellicht een eigen bijdrage betalen voor de woningaanpassing. Laat u vooraf goed informeren wat dit voor u betekent. Voor losse woonvoorzieningen wordt meestal geen eigen bijdrage gevraagd.

    Uw woning kan alleen aangepast worden met toestemming van de eigenaar, bijvoorbeeld de woningcorporatie. Bij huurwoningen hoeft u vaak geen eigen bijdrage te betalen.

    De gemeente is niet verantwoordelijk voor het verwijderen van aangebrachte Wmo-voorzieningen.

     

    Tip van VDN Vastgoed

    Elke gemeente heeft zijn eigen programma eisen. .

    Dit zijn de voorwaarden waaraan de aanpassing moet voldoen. Vraag ernaar bij uw aanvraag bij uw eigen gemeente.

     

    Pgb ( Persoons Gebonden Budget ) of zorg in natura

    Een woningaanpassing kunt u door de gemeente laten regelen en uitvoeren (zorg in natura) of zelf regelen met een pgb. Kies bewust en kijk voor meer informatie bij ‘Pgb of zorg in natura’.

    Wanneer u kiest voor een pgb

    U kiest ervoor om de woningaanpassing in te kopen met een pgb van de gemeente. De informatie in deze rubriek gaat over welke mogelijkheden voor woningaanpassingen er zijn en waar u op moet letten als u een offerte aanvraagt en beoordeelt, voordat u tot aanschaf of aanbrengen overgaat.

    Deze informatie is alleen toegankelijk voor leden of voor abonnees. Wilt u meer weten over het pgb, hoe u dit aanvraagt, hoe het budget wordt berekend en hoe u ermee kunt werken, kijk dan in de rubriek over het pgb in de Wmo.

    Mogelijkheden voor woningaanpassingen

    Douche- en/of toilet

    Trap- of plafondlift

    Aanbouw aan uw huis

    Toegang tot woning verbeteren

    Overigen

     

    Offertes aanvragen

    Meer weten waar u op moet letten bij het aanvragen van offertes? Kijk bij offertes aanvragen en beoordelen.

    En voor tips voordat u aan de slag gaat kunt u kijken bij uitvoeren woningaanpassing.

     

    Neem contact op Bekijk ons aanbod