Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

  < Terug naar overzicht

  Wetenswaardigheden over hypotheekrente aftrek

   

  Heeft u een eigen huis? Dan mag u de rente die u betaalt over de hypotheekschuld of een andere schuld volledig aftrekken van het inkomen. Zolang u aan bepaalde voorwaarden voldoet:

  • De (hypotheek-)schuld is bedoeld voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van een woning die uw hoofdverblijf is. Deze schuld heet de ‘eigenwoningschuld’. De rente over de financiering van een tweede huis of voor een consumptieve lening is niet ( meer ) aftrekbaar.
  • De hypotheekrente is sinds 2001 nog maximaal 30 jaar aftrekbaar. Voor iedere hogere hypotheek geldt die termijn steeds opnieuw voor het bedrag dat u extra leent.
  • Verkoopt u de woning? Dan moet u, als u binnen 3 jaar weer een nieuwe woning koopt, de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van de oude woning weer opnieuw investeren. Doet u dat niet en gaat u een lening aan ter grootte van de aankoopprijs van de nieuwe woning, dan heeft u geen recht op renteaftrek over het leningbedrag ter grootte van die overwaarde.

  Het percentage van de maximale hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk verlaagd van 52 naar 38 procent. Dat gebeurt in 28 jaarlijkse stappen van een half procent. Per 1 januari 2015 wordt de aftrek verder verlaagd naar 51 procent. Deze beperking treft alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten.

  Neem contact op Bekijk ons aanbod