Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

  < Terug naar overzicht

  Hypotheekrente als aftrekpost: hoe zit dat?

  Vóór 1 mei moet u belastingaangifte doen. Omdat u natuurlijk zo min mogelijk belasting wil betalen, kunt u gebruik maken van aftrekposten. Vooral voor eigenwoningbezitters is de hypotheekrente een belangrijke aftrekpost. Hoe zit het precies met de hypotheekrente als aftrekpost?

  Eigenwoningbezitters mogen de rente aftrekken voor een hypotheek of lening die gebruikt wordt voor: de aankoop van een eigen woning; verbouwing of onderhoud; afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming en de eenmalige financieringskosten. Hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar.

  Lening aflossen

  Voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten geldt dat de hypotheekrente alleen aftrekbaar is als de lening annuïtair wordt afgelost. Dit is het geval bij een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Voor hypotheken die vóór 1 januari 2013 zijn afgesloten geldt dit niet. Alleen de rente dat hoort bij de eigenwoningschuld is aftrekbaar. Betaalde rente voor bijvoorbeeld meubels niet. De maximale hypotheekrenteaftrek wordt langzaam afgebouwd. In 2015 was dat 51 procent.

  Aftrekbare kosten

  Wie het afgelopen jaar een eigen huis heeft gekocht, mag ook de eenmalige financieringskosten, zoals de kosten voor NHG aftrekken. Zie: afsluitkosten. Wie zijn of haar woning heeft verkocht in 2015 moet de eventuele overwaarde gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. U mag alleen de rente aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning min de eigenwoningreserve (dat is de overwaarde van de nieuwe woning en eventueel eerder onderstane overwaarde). Dit wordt de bijleenregeling genoemd.

  Verdelen en uitstellen

  Wie een fiscaal partnerschap heeft, kan in veel gevallen de aftrekposten verdelen. In de regel geldt dat het verstandig is de aftrekposten van het hoogste inkomen af te trekken en de bijtellingen juist bij het laagste inkomen op te tellen. Zoek dit goed uit.
  Wie 1 mei niet haalt om aangifte te doen, kan vóór 1 mei uitstel aanvragen. U krijgt dan uitstel tot 1 september 2016.

  Neem contact op Bekijk ons aanbod