Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

  < Terug naar overzicht

  Hulp van je ouders

   

   

   

   

  Je ouders kunnen je heel goed helpen bij het kopen van je eerste huis. Dit kunnen je ouders op een aantal manieren doen, hieronder komen de mogelijkheden stuk voor stuk aan bod.

   

  1. Schenken

   

  De simpelste manier van hulp krijgen is een schenking binnen de schenkingsvrijstelling. Je ouders mogen je jaarlijks € 4.479,00 (in 2008) schenken. Als je tussen de 18 en 35 jaar bent mogen je ouders ook nog eenmalig € 22.379,00 (in 2008) schenken. Hier hoeft geen belasting over betaald te worden.

   

  1. Lenen

   

  Je ouders kunnen je ook geld lenen. Dit hoef je niet via de notaris te regelen dit kun je samen met je ouders op papier zetten, het wordt dan gewoon een onderhandse lening. Over deze lening moet je wel rente betalen, anders ziet de belastingdienst het als een schenking en valt het niet geincasseerde deel aan rente buiten de schenkingsvrijstelling dan moet je daar gewoon dus gewoon wel belasting over betalen.

   

  Voor de rente die je aan je ouders betaalt gelden dezelfde regels als de rente die je aan de bank betaalt, dus die is fiscaal aftrekbaar. Het geld dat je ouders jou hebben geleend ziet de belastingdienst als een vordering van je ouders op jou. Bij de belastingaangifte moeten je ouders dit in box 3 opgeven. Is het bedrag groter dan de waardevrijstelling € 20.315,00 (in 2008) dan moeten je ouders hier 1.2% belasting over betalen.

   

  Hoeveel rente je moet betalen aan je ouders kunnen jullie zelf overeenkomen.

   

  1. Het kasrondje: Lenen en Schenken

   

  De beste manier waarop je ouders jou kunnen helpen is het zogenaamde kasrondje. Hierbij leen je geld van je ouders en hier betaal je dan rente over. Achteraf

  schenken je ouders jou het bedrag weer terug. Jij kunt de rente die je betaalt aftrekken en je hoeft geen belasting te betalen over de schenking als deze lager is dan de schenkingsvrijstelling.

   

  Omdat je de rente die je betaalt later weer geschonken krijgt kun je met je ouders een hogere rente afspreken dan je bij de bank betaalt. Door de hogere rente heb je meer voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

   

  Let echter wel op dat de betaling van de rente en de schenking losse handelingen zijn, als je het direct zou verrekenen ziet de belastingdienst de rente als schenking en kun je het dus niet meer aftrekken. De lening die de ouders hebben afgegeven is weer een vordering die zij in box 3 moeten opgeven.

   

  1. Overwaarde op de woning van je ouders

   

  Hebben je ouders niet zoveel geld vrij te besteden maar hebben ze wel overwaarde op hun woning dan kunnen ze voor deze overwaarde een hypotheek afsluiten . Het bedrag dat ze van de bank lenen kunnen ze vervolgens gebruiken om dan aan jou te lenen. De rente die zij aan de bank betalen is lager dan de rente die jullie afspreken. De extra kosten van je ouders worden gedekt door een deel van de rente die jij betaalt, het andere deel van de rente die jij aan je ouders betaalt krijg je terug in de vorm van een schenking en door de hoge rente heb je veel voordeel bij de hypotheekrenteaftrek.

   

  Omdat je voor de bank een deel eigen geld mee neemt kun je of een lagere rente bij de bank bedingen of je kunt het huis van je dromen toch kopen ondanks dat je van de bank niet genoeg hypotheek zou krijgen.

   

  1. Borg staan / Garant staan

   

  Ouders kunnen borg staan voor jou bij de hypotheekverstrekker. Hierdoor loopt de geldverstrekker minder risico en kun je net wat meer lenen dan als je ouders geen  borg zouden staan. Een aantal hypotheekverstrekkers speelt hier op in met speciale hypotheek producten.

  Je ouders moeten zich realiseren dat de bank bij hun aanklopt als jij de verplichtingen niet meer kunt nakomen. De fiscus ziet eventuele betalingen van de

  ouders als gift, en heft daarover boven de vrijstelling belasting. Borg staan kan ook nadelig uitpakken voor je ouders als zij duurder willen gaan wonen. Het bedrag waarvoor ze borg staan, kunnen ze dan zelf uiteraard niet meer lenen.

   

  Neem contact op Bekijk ons aanbod