Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

  < Terug naar overzicht

  Huis afbetaald en nu ?

   

  Voor veel huizenbezitters is het een mooie mijlpaal als de hypotheek eindelijk is afgelost. Je maandlasten dalen direct omdat je geen aflossing en rente meer betaalt en dat scheelt flink in de portemonnee. Maar je moet wel een aantal zaken regelen, zoals het uitschrijven van de hypotheek. In dit artikel lees je wat het betekent als je hypotheek is afgelost.

   

  Huis afbetaald – Hypotheek uitschrijven

  Toen je de hypotheek afsloot, moest je een hypotheekakte op laten stellen door een notaris en deze laten inschrijven in de registers van het Kadaster. De afgeloste hypotheek moet weer uitgeschreven worden, maar officieel hoef je dit niet meteen te regelen. Als je van plan bent op een later moment bij dezelfde hypotheekverstrekker opnieuw een hypotheek af te sluiten, is het zelfs voordeliger om de hypotheek niet uit te schrijven. De hypotheek blijft dan namelijk van kracht in deze registers, dus hoef je de nieuwe hypotheek later niet opnieuw in te schrijven.

   

  Tip van VDN Vastgoed

  Overweeg je op een later moment weer een hypotheek af te sluiten? Soms is het voordeliger om over te stappen naar een hypotheekverstrekker met een lagere rente en betere voorwaarden. Deze besparing moet dan wel opwegen tegen de kosten die je maakt voor het opnieuw afsluiten en inschrijven van de hypotheek.

   

  Maar als je geen nieuwe hypotheek meer wilt, kun je beter zelf de uitschrijving regelen voordat je de woning verkoopt. Na de verkoop vestigt de nieuwe koper namelijk een nieuwe hypotheek op de woning. Hij schakelt hiervoor zelf een notaris in en deze regelt dan ook de uitschrijving van de hypotheek op jouw naam. Op dat moment kies je dus niet zelf de notaris, maar de nieuwe koper. De kans bestaat dat je dan hogere notariskosten betaalt dan wanneer je zelf een notaris uitzoekt.

   

  De kosten voor het uitschrijven van een hypotheek verschillen namelijk per notaris. De ene notaris rekent minder dan 100 euro, de ander brengt meer dan 400 euro in rekening. Goed vergelijken van de tarieven scheelt dus veel geld.

   

  Hypotheek afgelost – Eigenwoningforfait

  Jaarlijks betaal je in box 1 het eigenwoningforfait. Deze bedraagt voor de meeste huizen 0,6 procent van de woningwaarde. Voor een woning ter waarde van 250.000 euro betaal je dus 1.500 euro per jaar. De Belastingdienst verrekent deze belasting met de hypotheekrenteaftrek waar je recht op hebt. Na het aflossen van de hypotheek vervalt het eigenwoningforfait, net als de hypotheekrenteaftrek.

   

  Huis afgelost – Overige belastingen

  Een afgeloste hypotheek blijft in box 1 vallen, maar dit heeft geen gevolgen meer voor de belasting. Je betaalt geen eigenwoningforfait meer en je recht op hypotheekrenteaftrek vervalt. Maar zolang je in de woning blijft wonen, valt de woning nog steeds in box 1. Soms vrezen woningbezitters dat de woning na het aflossen verplaatst naar box 3, en dat zij dus vermogensrendementsheffing over de woning moeten betalen. Maar dat klopt niet.

   

  Wel blijft je de onroerendezaakbelasting (OZB) die je aan de gemeente betaalt van kracht.

   

  Neem contact op Bekijk ons aanbod