Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

    < Terug naar overzicht

    Waar let ik op bij aanschaf zonnepanelen?

     

     

    Er zijn in Nederland inmiddels meer dan duizend leveranciers van zonnepanelen, dus je hebt heel wat te kiezen. Veertig procent van de  zonnepanelen zijn gemaakt in China,  25 procent komt uit Duitsland en uit Japan als Noord-Amerika is 12 procent afkomstig.

     

    VDN helpt u met een stappenplan tot het maken van de juiste keuze voor uw woning.

     

    Stap 1: Hoeveel zonnepanelen koop ik?

     

    Het aantal panelen dat je kunt kopen hangt af van het dakoppervlakte van uw woning en uw budget.

     

    Stap 2 : let op het milieu

     

    Voor het milieu geldt, hoe  meer zonnepanelen hoe beter. Maar er is nog een factor, het is financieel interessant om het aantal zonnepanelen dat je koopt af te stemmen op jouw jaarlijkse stroomverbruik. Als je namelijk meer stroom produceert dan je zelf verbruikt kun je die extra stroom niet salderen. Dat betekent dat je een lagere stroomprijs krijgt voor de stroom die je aan het net levert. Je krijgt dan gemiddeld 0,08 euro per kWh, in plaats van de 0,23 euro die je normaal krijgt per kWh. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 3400 kWh aan stroom. Dat komt overeen met 17 zonnepanelen.

     

    Stap 3: Welke zonnepanelen koop ik?

     

    De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt werken op basis van monokristallijn of polykristallijn silicium. De verdeling is ongeveer half om half. De zwarte monokristallijne silicium zonnepanelen zijn iets duurder en hebben een iets hogere stroomopbrengst per vierkante meter (gemiddeld 18 procent van de zonne-energie wordt in stroom omgezet, dit noemen we rendement). De blauwe polykristallijne silicium zonnepanelen zijn financieel iets interessanter (rendement 14 procent) en zullen vaak de interessantste keuze zijn als ruimte op jouw dak geen beperkende factor is en je niet uit esthetische overweging voor zwarte panelen wilt kiezen. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is een tiende tot een kwart lager dan van gangbare panelen.

     

    Stap 4. Welke omvormer kies ik?

    Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom die uit jouw stopcontact komt. Dit is een belangrijk onderdeel van de installatie: de kwaliteit bepaalt mede de opbrengst van het geheel. Het vermogen van de omvormer moet worden afgestemd op het gezamenlijke vermogen van jouw zonnepanelen. Steeds meer omvormers bieden de mogelijkheid om via een schermpje of via internet de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten te houden. Zo kun je een eventueel probleem opsporen. Lees meer op Aanmelding, onderhoud en monitoring zonnepanelen. Ook hebben steeds meer omvormers één of meer maximum power point trackers (MPPT), die zorgen dat de stroomproductie zo hoog mogelijk is bij de geldende temperatuur en lichtintensiteit. Het is dus aan te raden om een omvormer met maximum power point trackers te kiezen. Niet alle omvormers en zonnepanelen zijn goed met elkaar te combineren. Koop de onderdelen dus liefst bij één leverancier.

    Het is raadzaam om geen zonnepanelen te plaatsen op plekken waar schaduw valt. Als dit toch onvermijdelijk is kun je het best kiezen voor micro-omvormers.

     

    Stap 5:  Waar koop ik zonnepanelen?

     

    De prijzen van zonnepanelen lopen flink uiteen. Vergelijken loont. Vraag dus altijd offertes op bij meerdere partijen. Behalve de prijs van de zonnepanelen, zijn er ook kosten voor een omvormer, bekabeling, bevestigingsmaterialen en eventueel installatie.

     

    Stap 6 : Let op kwaliteitsnormen

     

    Zonnepanelen moeten aan Europese kwaliteitsnormen voldoen om verhandeld te mogen worden. Zonnepanelen van slechte kwaliteit worden dus niet meer verkocht. Het belangrijkste is dat de installatie van zonnepanelen correct gebeurt.

    Er zijn diverse certificerende instellingen voor het materiaal, en daardoor ook meerdere logo’s die consumenten kunnen tegenkomen bij het aanschaffen van zonnepanelen. Van deze logo’s is die van TÜV waarschijnlijk het bekendst, en certificeert ook het meeste. De certificaten die deze instanties uitgeven worden soms gecommuniceerd via de verpakking, de handleiding of het promotiemateriaal van de leverancier. Deze labels zijn echter geen keurmerk in de zin dat ze een betere kwaliteit zonnepanelen garanderen. Ze toetsen alleen de Europese kwaliteitsnormen.

    Stichting Monitoring Zonnestroom en Universiteit Utrecht onder duizenden Nederlandse eigenaren van Uit praktijkonderzoek in 2014 en 2015 van zonnepaneleninstallaties blijkt dat zonnepanelen in Nederland goed werken. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met de kwaliteit van de zonnepanelen die steeds beter is geworden.

     

    Stap 7: Ga na welke garanties je krijgt en van wie

     

    Krijg je garantie van de leverancier, importeur of de fabrikant? En waar is de fabrikant gevestigd? In Nederland of Europa of verder weg, in China? Mocht je een technisch probleem krijgen met jouw zonnepanelen of de omvormer en jouw leverancier bestaat niet meer of beroept zich op fabrieksgarantie, dan kan het lastiger zijn om een Chinese fabrikant te bereiken.

    Garanties op de techniek gelden doorgaans 5 tot 10 jaar. De meeste aanbieders geven vermogensgarantie: dat na een bepaald aantal jaar nog 90 procent van het vermogen gegarandeerd is. Of dat na 25 jaar nog 80 procent van het vermogen gegarandeerd is. Let ook op de garantie op de techniek van de omvormer, dit is meestal het meest kwetsbare onderdeel van de zonnepaneleninstallatie. Bij andere leveranciers kun je een opbrengstverzekering afsluiten, die opbrengstgarantie biedt.

     

    Stap 8 : Let op vakbekwaamheid

     

    Als je zonnepanelen wilt laten installeren, kan het moeilijk kiezen zijn tussen de vele installateurs. Met een vakbekwame installateur voorkom je fouten in de installatie. Veel voorkomende fouten in de installatie van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld onvoldoende ballast (bij zonnepanelen op platte daken), onafgedekte stekkerverbindingen (waardoor corrosie kan ontstaan en daardoor toenemend stroomverlies) en het plaatsen van omvormers in te kleine, te vochtige of te warme ruimten, of het aansluiten van een voor de installatie ongeschikte omvormer.

     

    Neem contact op Bekijk ons aanbod