Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

    < Terug naar overzicht

    Wat zijn Kosten Koper ?

     

     

    Kosten koper, afgekort K.K., zijn de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden. De kosten koper bestaan in 2015 uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de hypotheekakte.

     

    Hoeveel zij de kosten koper 2015?

    Je wilt als koper graag een idee hebben van hoeveel de kosten koper bedragen. De overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de woningprijs. Notariskosten voor de hypotheekakte bij een hypotheek van 250.000 euro komen meestal uit tussen de 475 euro en 975 euro, dit is afhankelijk van welke notaris je kiest. Het is dus raadzaam goed rond te kijken welke notaris zijn werk voor jou mag doen.

     

    Zelf berekenen hoogte K.K

    Het is moeilijk om de kosten koper 2015 zelf te berekenen, omdat geen enkele situatie hetzelfde is. Naast de kosten koper, zijn er bij de aankoop van een woning nog andere kosten die je moet betalen.  Om de totale aankoopkosten van de woning tot in detail te berekenen, heb je veel informatie over de woning zelf nodig en van de partijen die betrokken zijn bij de aankoop.

     

    Kosten koper en andere aankoopkosten

    In de volksmond worden alle kosten die je bij het kopen van een huis hebt als ‘kosten koper’ bestempeld. Naast de overdrachtsbelasting en de notariskosten, gaat het dan onder andere om de volgende kosten:

     

    1. Makelaarskosten

    Aan de makelaar betaal je kosten voor de begeleiding bij het kopen of verkopen van een huis. Deze kosten worden ook wel makelaarscourtage genoemd. De courtage is meestal een percentage van de uiteindelijke (ver)koopprijs. Je kunt onderhandelen met verschillende makelaars over de hoogte van de courtage.

     

    1. Bankgarantie

    Bij de aankoop van je woning sluit je een koopovereenkomst. De verkopende partij verlangt in de meeste gevallen dat jij als koper na ondertekening van de koopakte een waarborgsom stort of een bankgarantie stelt. Dit geeft de verkoper meer zekerheid dat je de woning ook echt gaat afnemen. Een waarborgsom bedraagt meestal  10 procent van de overeengekomen koopprijs en moet binnen twee weken na ondertekening van de koopakte worden voldaan.

     

     

    Taxatiekosten

    Voor het verkrijgen van een hypotheek op een bestaande woning is meestal een taxatierapport verplicht. Zo laat je je woning taxeren en betaal je hier taxatiekosten voor. De kosten voor een taxatierapport staan niet vast en de prijzen verschillen per taxatie-bureau en makelaar en zijn vaak onderhandelbaar.

     

    Advies- en bemiddelingskosten

    Je betaalt kosten voor het hypotheekadvies en het daadwerkelijk afsluiten van de hypotheek en de bijbehorende verzekeringen.

     

    Nieuwbouw en kosten koper

    Een nieuwbouwwoning koop je meestal  ‘vrij op naam’. In dat geval zijn de kosten, notariskosten en btw in plaats van overdrachtsbelasting, bij de koopprijs inbegrepen.

     

    Naast de aankoopprijs van het huis, moet je dus rekening houden met de kosten koper en andere aankoopkosten. Je kunt deze kosten meefinancieren tot maximaal 103 procent van de woningwaarde.

     

     

    Neem contact op Bekijk ons aanbod