Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

    < Terug naar overzicht

    Wat is een lijfrentepolis ?

     

     

    Een lijfrentepolis is een verzekering waarmee je kapitaal opbouwt voor een aanvullende uitkering tijdens je pensioen. Heb je al een bedrag bij elkaar en wil je dit gebruiken om binnenkort uitkeringen uit te krijgen? Dan sluit je een uitkerende lijfrentepolis af.

    In de opbouwfase bouw je met een lijfrente polis een aanvullend pensioen op. Dit doe je door periodiek premie te betalen of door eenmalig een groot bedrag in te leggen. Deze laatste variant heet een koopsompolis.

    De premies die je inlegt op je lijfrentepolis leveren ook rendement op. Dit rendement is afhankelijk van het soort lijfrenteverzekering. Je hebt keuze uit drie varianten: een polis met gegarandeerd rendement, een beleggingspolis of een gecombineerde polis. In het laatste geval ontvang je over een deel van de inleg een gegarandeerd rendement en het tweede deel wordt belegd. Hierdoor heb je kans op een hoger rendement, maar je loopt ook het risico een deel van de inleg te verliezen. Je kunt er bovendien voor kiezen om de verzekeraar te laten beleggen of om zelf te beleggen met het geld.

     

    Lijfrentepolis en uitkeringsfase

     

    Na afloop van de opbouwfase, moet je met het gepaarde bedrag een uitkerende lijfrenteverzekering aankopen. Je ontvangt hieruit periodieke een uitkering bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks. Op basis van het gespaarde bedrag berekent de verzekeraar hoe hoog deze periodieke uitkering is. Hierbij gaat de verzekeraar uit van een minimale looptijd van 20 jaar. Elk jaar dat de uitkering eerder begint dan de pensioengerechtigde leeftijd telt de verzekeraar hier eventueel bij op.

    Als je langer leeft dan de afgesproken uitkeringsperiode, betaalt de verzekeraar de uitkeringen alsnog door. Maar als je overlijdt voordat het volledige bedrag is uitgekeerd, valt dit bedrag niet onder je nalatenschap. Je nabestaanden krijgen dit geld dus niet terug.

     

    Alternatief voor lijfrentepolis

     

    Een alternatief voor de lijfrentepolis is banksparen. Dit werkt bijna hetzelfde als een lijfrenteverzekering, maar in plaats van bij verzekeraar spaar je bij een bank. Er zijn wel verschillen tijdens de uitkeerfase. Met banksparen ontvang je namelijk geen uitkeringen meer als je langer leeft dan de afgesproken uitkeringsperiode. Maar als je overlijdt voordat het volledige bedrag is uitgekeerd, valt het openstaande bedrag onder je nalatenschap. Je nabestaanden moeten hiermee wel een nabestaandenlijfrente aankopen.

     

    Lijfrentepolis en belasting

     

    Als je jaarruimte of reserveringsruimte hebt, bijvoorbeeld als je via je werkgever geen of te weinig pensioen opbouwt, mag je fiscaal voordelig pensioen opbouwen met een lijfrentepolis of banksparen. Dit voordeel houdt in dat het saldo niet onder je eigen vermogen valt, dus je betaalt er geen vermogensrendementsheffing over. Daarnaast mag je de inleg van je belastbaar inkomen in box 1 aftrekken. De belasting in box 1 betaal je na je pensioen wel over de uitkeringen, maar dan ligt het tarief in de eerste twee boxen lager dan voor je pensioen

     

    Lijfrentepolis vergelijken

     

    Je kunt de lijfrentepolis vergelijken op rendement, kosten en voorwaarden. Welke kosten betaal je bijvoorbeeld voor het afsluiten van de lijfrentepolis en het advies, hoeveel extra premie kost een overlijdensrisicoverzekering en hoeveel betaal je over de uitkeringen na je pensioen? Kun je kiezen tussen een vaste en variabele rente en wat past het best bij je situatie? Omdat je pensioensopbouw erg belangrijk en vrij complex is, kun je het best een financieel adviseur om advies vragen.

     

    Voordelen lijfrentepolis

     

    1. Fiscaal voordelig sparen voor een aanvullend pensioen als er sprake is van een pensioentekort.
    2. Met een lijfrentepolis bestaat de zekerheid dat je uitkeringen ontvangt totdat je overlijdt.

     

    Nadelen lijfrentepolis

     

    1. Kom je eerder te overlijden dan het moment waarop het totaal opgebouwde bedrag is uitgekeerd, dan komt dit bedrag ten goede van de verzekeraar.
    2. Overstappen naar een andere verzekeraar is niet altijd toegestaan.

     

    Neem contact op Bekijk ons aanbod