Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

  < Terug naar overzicht

  Wat betekent het energielabel van een huis voor jou als koper?

   

  Als je een huis koopt, is de verkoper verplicht jou uiterlijk bij de sleuteloverdracht een definitief energielabel te overhandigen. Dit is voor jou als koper erg handig. Zo weet je hoe energiezuinig het huis is én kan je alvast een inschatting maken van de hoogte van de energierekening.

   

  Energielabel

  Het energielabel loopt van A tot en met G. Een energiezuinig huis heeft het A-label. Een huis met het energielabel G is juist niet energiezuinig. Er is een voorlopig en een definitief energielabel. Het voorlopige energielabel wordt bepaald op basis van openbare gegevens over een huis. Denk hierbij aan het bouwjaar en het type woning. Dit voorlopige label kan niet gebruikt worden voor officiële doeleinden. Hiervoor moet je een definitief energielabel aanvragen. Sinds 1 januari 2015 is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop of verhuur van een huis. Je krijgt dit definitieve energielabel van de verkoper. Als je een bestaand huis koopt wordt het definitieve energielabel ook vermeld in het taxatierapport. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig.

   

  Geen energielabel ontvangen?

  Als je van de verkoper geen definitief energielabel hebt ontvangen, kan je hem schriftelijk verzoeken alsnog een energielabel op te laten stellen. Werkt dit niet? Dan kan je dit melden bij de Inspectie Leefomgeving en transport. De boete die de verkoper hiervoor kan krijgen, kan oplopen tot €400,-.

   

  Energiebesparende maatregelen

  Heb je energielabel G, maar wil je jouw huis graag energiezuiniger maken? Dan zijn er verschillende maatregelen die je kan nemen om energie te besparen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om dubbelglas te plaatsen, je huis beter te isoleren en/of zonnepanelen aan te schaffen. Voor een beter definitief energielabel kan je deze aanpassingen online doorgeven. Soms moet je ook bewijs aanleveren, zoals foto’s van energiebesparende maatregelen.

   

  Goedkopere hypotheek

  Hoe beter het energielabel, hoe lager de energierekening. Logisch, toch? Maar wist je dat je met een beter energielabel ook kan besparen op je hypotheek? Bij de duurzame Triodos Bank hangt de hypotheekrente af van het energielabel van het huis. Bij elk label hoger krijg je een korting van 0,1% op de hypotheekrente. Het verschil tussen energielabel A en G is € 700,- per € 100.000 hypotheek. “Doordat huizen met een A-label blijkbaar gunstigere hypotheken kunnen krijgen, worden die huizen waardevoller en ontstaat er dus een druk op de markt om huizen te verbeteren,” vertelt Maarten Thijs, woordvoerder van Triodos Bank.

   

  Meer lenen

  Ook de overheid stimuleert kopers om hun huis energiezuiniger te maken. Je mag in 2015 maximaal 103% van de koopsom van een huis lenen. Toon je aan dat je meer wil lenen om je huis energiezuiniger te maken? Dan gaat dit percentage omhoog naar 106%.

   

  Bespaar op energie

  Is jouw huis energiezuinig, maar wil je nog meer besparen op de energierekening? Vergelijk dan energie. Hiermee bespaar je al snel 250 euro per jaar. Dit geld kan je dan bijvoorbeeld gebruiken om je huis op te knappen.

   

   

   

   

  Neem contact op Bekijk ons aanbod