Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

    < Terug naar overzicht

    Voor het eerst op jezelf wonen.

    Ga je voor het eerst op jezelf wonen dan komt er heel wat op je af. Met welke kosten moet je nu rekening houden? Checko zet voor jou alle vaste lasten waar je mee te maken krijgt op een rijtje.

    Huur- of hypotheekkosten
    Ga je op jezelf wonen dan heb je de keuze uit huren of kopen. Ga je een woning of appartement huren dan moet je naast de huurkosten vaak ook rekening houden met servicekosten. Is de huur te hoog in vergelijking tot je inkomen dan kun je een huurtoeslag aanvragen.

    Bij het kopen van een huis of appartement sluit je een hypotheek af bij een bank. Hierover betaal je dan maandelijks de rente- en aflossingskosten. Er zijn vele verschillende soorten hypotheken, laat je goed voorlichten welke soort hypotheek en welk leenbedrag voor jou situatie het beste is.

    Energiekosten
    Als je op jezelf woont krijg je te maken met energiekosten, de uitgaven aan stroom en gas. Denk aan al je elektrische apparaten, van je mobiel tot aan de koelkast en tv. Douchen, de verwarming en het koken gaat veelal op gas. Als je op jezelf gaat wonen moet je een contract aangaan met een energieleverancier, er zijn in Nederland veel verschillende energiemaatschappijen. Welke voor jou het goedkoopst is, kun je makkelijk nagaan op onze pagina voor energie vergelijken.

    Je energieverbruik wordt in het begin geschat en deze schatting wordt omgezet in een maandbedrag (voorschotbedrag). Na het einde van het jaar wordt het echte verbruik berekend en krijg je een eindafrekening. Heb je gemiddeld teveel betaald dan krijg je geld terug, anders moet je het verschil bijbetalen. Het jaar erop wordt aan de hand van je echte jaarverbruik een nieuw maandbedrag vastgesteld, ook afhankelijk van de dan gehanteerde stroom- en gastarieven.

    Het loont daarom om elk jaar je energietarieven te vergelijken en over te stappen naar de goedkoopste energieaanbieder!

    Water
    De kosten voor het gebruik van (drink) water wordt ook door middel van een voorschotbedrag door het waterleidingsbedrijf in rekening gebracht. Na een jaar wordt het echte verbruik gemeten en volgt ook hier weer een eindafrekening.

    Telefoon, Televisie en Internet kosten
    Ten eerste heb je natuurlijk te maken met de kosten voor je mobiele telefoon. Als je een nieuw abonnement gaat afsluiten, kun je kiezen tussen een mobiel abonnement met telefoon, of, als je telefoon nog goed is, zonder nieuwe telefoon. Dit heet Sim Only abonnement. Checko biedt voor beide abonnementen een uitstekende vergelijker:

    Mobiele telefoon abonnement vergelijken
    Sim-Only abonnement vergelijken
    Daarnaast heb je, voor in je nieuwe woning, ook een internet- en tv aansluiting nodig, en wellicht ook nog een vaste telefoonaansluiting als ‘back-up’ voor je mobiele abonnement. Ook hier zijn vele aanbieders met vele verschillende soorten abonnementen. Een alles-in-één pakket is hierbij veelal de goedkoopste oplossing. Vergelijk alle internet, tv en bellen aanbieders via Checko om tot het beste abonnement voor jouw situatie te komen.

    Verzekeringen
    Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen, welke heb je nu nodig als je op jezelf gaat wonen? Hieronder volgen de belangrijkste, meest voorkomende verzekeringen:

    Zorgverzekering
    Inboedelverzekering
    Aansprakelijkheidsverzekering
    Opstalverzekering
    Autoverzekering
    Zorgverzekering
    Ben je 18 jaar of ouder dan ben je in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Je kunt uit vele zorgverzekeraars kiezen. De basisverzekering dekt bij alle zorgverzekeringen hetzelfde, de aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten zijn per zorgverzekeraar verschillend.Meer informatie over ziektekostenverzekeringen en deze online vergelijken en afsluiten doe je eenvoudig en snel via Checko.nl.

    Inboedelverzekering
    Als je op jezelf woont wil je graag dat je spullen in huis goed verzekerd zijn, zodat als er wat mee gebeurt, je hiertegen verzekerd bent en de verzekeraar de opgelopen schade vergoedt. Ook voor je inboedelverzekering vergelijken en afsluiten ben je bij Checko aan het juiste adres.

    Aansprakelijkheidsverzekering
    Dit is een verzekering die uitkeert als je schade aan een ander toebrengt. Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP, aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) kost maar een paar euro per maand en is zeker voor een ieder aan te raden. In de volksmond wordt deze verzekering ook wel een WA-verzekering genoemd.

    Opstalverzekering
    Dit is een verzekering voor je huis, bv in geval van brandschade. Heb je een huis gekocht dan ben je veelal door je hypotheekverstrekker verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Er zijn grote prijs en kwaliteit verschillen tussen de opstalverzekeraars, vergelijk en kies de beste opstalverzekering.

    Autoverzekering
    Ben je ook in het bezit van een auto, dan is een autoverzekering verplicht. Je hebt verschillende soorten autoverzekeringen, WA, WA-beperkt casco en Allrisk. Checko vertelt je graag meer over autoverzekeringen, vergelijk en sluit direct online de goedkoopste autoverzekering af.

    Gemeentelijke belastingen
    De gemeentelijke belastingen bestaan uit een rioolheffing en reinigingsheffing, Verder betaal aan het waterschap nog de waterzuiveringsheffing en ten slotte heb je nog te maken met een ingezetenenheffing. Als je inkomen laag is hoef je de genoemde heffingen vaak niet te betalen, dit kun je nagaan bij je gemeente.

    Boodschappen
    De kosten voor boodschappen vertegenwoordigen vaak ook een groot gedeelte van je maandelijkse uitgaven. Shop daarom eens rond bij verschillende supermarkten om na te gaan waar je je boodschappen zo voordelig mogelijk binnenhaalt.

    Zoals je uit bovenstaande op kunt maken, zal je, als je op jezelf gaat wonen, met veel verschillende maandelijkse kosten te maken krijgen. Oriënteer je daarom goed voordat je een keuze maakt, het kan je veel geld paar jaar besparen!

    Neem contact op Bekijk ons aanbod