Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

  < Terug naar overzicht

  Ik kies de annuïteitenhypotheek! Of toch de lineaire?

   

  Tot 2013 was het moeilijk kiezen tussen de diverse hypotheekvormen. Doordat er voor nieuwe hypotheken nog maar twee vormen recht geven op hypotheekrenteaftrek is het overzichtelijker geworden. Je kiest de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. De eerste is populairder, maar de lineaire hypotheek zorgt voor dalende maandlasten.

  Beide hypotheekvormen zorgen voor een volledige aflossing van de hypotheek op de einddatum. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

  Wat is een lineaire hypotheek?
  Dit is de eenvoudigste hypotheekvorm van de twee. Je deelt de hypotheekschuld door het aantal maanden van de looptijd. De uitkomst is de maandelijkse aflossing. Verhoog dit bedrag met de verschuldigde hypotheekrente op dat moment, en je hebt je hypotheeklast.

  Voorbeeld: Hypotheek van €216.000 met een looptijd van dertig jaar. De hypotheekrente bedraagt 2,5%. Wat is de maandlast:
  In de 1e maand is er verschuldigd: €216.000 / 360 maanden = €600
  2,5% van €216.000 = €5.400 / 12 maanden = €450
  Totale maandlast: €1.050
  De tweede maand is de hypotheeklast gezakt naar: €1.048,75

  Wat is een annuïteitenhypotheek?
  Deze hypotheekvorm zorgt voor vaste maandlasten gedurende de looptijd. In de eerste jaren los je langzaam af doordat de maandlast vooral bestaat uit verschuldigde hypotheekrente. De samenstelling van de maandlast gaat langzaam veranderen. Steeds minder rente en meer aflossingen.

  Uitgaande van de gegevens uit het voorbeeld van de lineaire hypotheek, komt de maandlast bij de annuïteitenhypotheek uit op: €853 (afgerond).

  Uiteraard worden deze lasten nog verhoogd met noodzakelijke verzekeringen.

   

  Neem contact op Bekijk ons aanbod