Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

  < Terug naar overzicht

  Huizenbezitters betalen nog steeds teveel voor hypotheek

  We betalen nog steeds te veel voor onze hypotheek. Huizenbezitters realiseren zich onvoldoende dat ze honderden euro’s bruto per jaar goedkoper uit kunnen zijn. Maar ze hebben geen idee hoe ze deze financiële hocus pocus moeten regelen

  Dat blijkt uit onderzoek dat SNS dinsdag bekend maakt. Het SNS-rapport geeft aan dat zes op de tien Nederlanders met een hypotheek van vóór 2013 nu een hypotheekrente betaalt die hoger is dan de huidige historisch lage rente. Bovendien vraagt meer dan de helft van de huizenbezitters niet na of de rente omlaag kan. Zeker een op de vier Nederlanders kent de mogelijkheden om te besparen op de hypotheeklasten onvoldoende.

  Bewustzijn
  Voor SNS bevestigt het onderzoek het beleid om de eigen hypotheekklanten actief te benaderen voor een beter financieel bewustzijn, zegt woordvoerder Sijmen Veenstra. Eigen Huis, de vereniging van huizenbezitters, ziet ook dat de consument financieel te weinig van wanten weet. ,,Zekerheid kopen is een traditie,” zegt woordvoerder Hans André de la Porte. ,,Je sloot je hypotheek af en legde die dan 30 jaar lang op zolder.”

  Veel verstandiger is het om de hypotheek regelmatig en vooral in de eerste 5 jaar tegen het licht te houden, weet Vereniging Eigen Huis. Juist in die jaren gaan vaak de kosten omhoog, bijvoorbeeld als er kinderen komen. Hypotheekverstrekkers zoals banken doen nog steeds te weinig, is de kritiek van Eigen Huis. ,,Wij dringen er al lang op aan dat hypotheekverstrekkers nazorg blijven plegen. Zij weten welke mensen kunnen profiteren van zaken als de lage rente. Dat kunnen ze je ook vertellen.”

  Rentemiddeling
  Eigen Huis ziet wel dat klanten actiever worden. De rente blijft naar verwachting het hele jaar laag. Bovendien gaan de Rabobank en ABN Amro als laatste banken halverwege dit jaar mogelijkheden bieden om binnen je hypotheek te profiteren van lagere rente via de zogenaamde rentemiddeling, weet Vereniging Eigen Huis.

  Neem contact op Bekijk ons aanbod