Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

  < Terug naar overzicht

  Het gaat goed op de huizenmarkt

   

   

  Het gaat zo goed op de huizenmarkt in een aantal steden dat er sprake is van aanbodkrapte en dat leidt tot prijsstijgingen. Er moeten dus meer woningen worden gebouwd.

   

  Er staan minder huizen te koop en de vraag stijgt. Dat zorgt ervoor dat in een aantal steden in de randstad, zoals Amsterdam, Haarlem, Leiden, Rotterdam en Utrecht, sprake is van een sterk prijsherstel. De huizenprijzen stijgen sterker dan gemiddeld.

   

  17 procent minder huizen te koop dan in 2013

   

  Het aanbod van beschikbare koopwoningen daalde in het derde kwartaal naar 192.000 woningen. Drie maanden eerder was dat nog 200.000. in vergelijking met de aanbodpiek van 2013 zijn er nu zo’n 17 procent minder huizen te koop. Het gestegen vertrouwen resulteerde via een hogere vraag in een lager aanbod. Bij vrijstaande woningen daalde het aanbod met 2 procent en bij de andere categorieën met 5 procent. Huizen staan ook minder lang te koop. De mediane verkooptijd van tussenwoningen daalde van 91 dagen vorig jaar tot 69 dagen.

   

  Minder onderhandelingsruimte kopers

   

  Het verschil tussen vraagprijs en de uiteindelijke koopprijs, de zogeheten onderhandelingsruimte, verschilt nog flink van regio tot regio. Zo was deze in het derde kwartaal in Amsterdam 0 (kopers wisten gemiddeld niets van de vraagprijs af te onderhandelen) en 7 procent in Noordoost-Groningen.

   

  Verwacht wordt dat het aantal huizenverkopen dit jaar 15 tot 20  procent hoger zal liggen dan in 2014.  verder stijgende huizenprijzen zal het aantal huishoudens met een hypotheek onder water verder dalen. Dat vergroot op termijn de mobiliteit, oftewel, mensen kunnen weer verhuizen als ze dat willen.

   

  Neem contact op Bekijk ons aanbod