Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

    < Terug naar overzicht

    Het aantal verkochte huizen blijft stijgen.

     

     

    Het herstel van de huizenmarkt zet door. De wederopstanding is vooral te danken aan de lage rente. Daarin schuilt voor kopers een risico.

     

    Wat doemdoenkers voor onmogelijk hielden, is in minder dan twee jaar gebeurd: het herstel van de huizenmarkt, en veel sneller dan velen konden voorzien.

     

    Juli was met 18.422 transacties de beste julimaand in negen jaar tijd voor de huizenmarkt, die in de loop van 2013 stabiliseerde en inmiddels weer volop groeit. Zo goed als december 2014, met 25.265 huizen, was juli niet. Maar de laatste maand van het jaar was exceptioneel: per 1 januari 2015 kwam een einde aan de schenkingsvrijstelling van 100.000 euro voor de aanschaf van een eigen huis.

     

    Niet alleen de verkoop van bestaande huizen, ook de verkoop van nieuwbouwhuizen zit in de lift. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn bijna 14.822 nieuwe huizen verkocht, het beste resultaat in acht jaar tijd. Goed nieuws voor de bouwsector, die door de crisis zware klappen kreeg.

     

    Prijzen

     

    Twee jaar geleden dachten velen dat het herstel van de huizenmarkt nog geruime tijd op zich zou laten wachten. Maar wie goed keek, zag de eerste tekenen van herstel. Zo daalden de prijzen minder hard, een aanwijzing dat het ergste achter de rug was.

     

    De verwachting was dat de prijzen eerst geruime tijd zouden stabiliseren. Het herstel zou vooral zichtbaar zijn door een toename van het aantal transacties.

     

    Hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz van de universiteit in Maastricht waarschuwde in het artikel al dat het ‘met de prijzen wel eens sneller kan gaan dan we met zijn allen nu denken’. Hij lichtte toe: ‘Nu kun je rustig een huis kopen, over enkele jaren loop je misschien weer hijgend achter verkopers aan.’

     

     

    De huizenmarkt trekt aan, de hypotheekrente is laag en starters storten zich massaal op de huizenmarkt. Juist onderzocht de situatie en geeft tips. Bekijk de preview >

    Overbieden

     

    Dat is precies wat er sindsdien is gebeurd. Toen de prijzen daalden, anticipeerden kopers op verdere prijsdalingen, ‘under­shooting’ in jargon. Verkopers accepteerden dat, uit vrees een paar maanden later nog minder voor hun huis te krijgen.

    Nu gebeurt in de populaire steden in het land het tegenovergestelde. Kopers overbieden om een huis te kunnen kopen.

     

    Ze zijn bereid om meer te betalen, omdat ze ervan uitgaan dat huizen over een paar maanden opnieuw duurder zijn geworden.

     

    Natuurlijk zijn er regionale verschillen. De huizenmarkt in het noordelijk deel van de Randstad herstelt veel sneller dan in de rest van het land; in Amsterdam is het in de courantere buurten alweer normaal dat huizenkopers geen bedenktijd hebben, geen financieringsvoorbehoud meer maken en overbieden.

     

    De prijzen stegen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in juli met 2,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Gemeten over het hele tweede kwartaal lagen de prijzen 2,5 procent hoger dan een jaar eerder.

     

    Het zijn gemiddelden voor het hele land. In Noord-Holland (5,4 procent), Utrecht (3,2) en Groningen (2,6) was de toename bovengemiddeld. Daar stegen de prijzen harder. In de steden Amsterdam (8,1 procent) en Utrecht (5,3 procent) ging het nog beter.

     

    Gemiddeld kostte een huis in Nederland in juli 232.562 euro, zo blijkt uit gegevens van het CBS. De prijzen zijn landelijk terug op het niveau van december 2003.

     

    Bedreiging

     

    Te midden van de jarenlang dalende prijzen leek het moeilijk voorstelbaar, maar ook midden in de crisis was er in Nederland nog een tekort aan huizen, een gevolg van de voortdurende groei van het aantal huishoudens.

     

    Veel mensen hadden vanwege de economische crisis en de onzekerheid over hun eigen baan de aanschaf van een huis uitgesteld. Zodra de economie aantrok, kochten ze alsnog een huis.

     

    De lage rente is de motor achter het snelle herstel. Ingrepen in de bedragen die kopers maximaal konden lenen op basis van hun inkomen of de waarde van het huis, hebben het herstel daarom niet de nek om kunnen draaien. De rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar en Nationale Hypotheek Garantie bedraagt circa 2,5 procent.

     

    Dankzij de lage rente kunnen kopers hoge bedragen lenen. Veel kopers kiezen voor lange rentevaste periodes om zich in te dekken tegen het gevaar van een stijgende rente, waardoor hun maandlasten flink kunnen stijgen.

     

    Oplopende rente is niet alleen een bedreiging voor hun maandlasten. Als de rente stijgt, kunnen de huizenprijzen opnieuw een flinke tik krijgen omdat het duurder wordt om geld te lenen en kopers minder kunnen betalen voor huizen.

     

     

     

    Neem contact op Bekijk ons aanbod