Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

  < Terug naar overzicht

  Gemeenten zetten rem op bouw huurwoningen’

  Gemeenten zetten rem op bouw huurwoningen’

  Gemeenten belemmeren de bouw van huurwoningen met een huur tussen de 700 en 1.000 euro. De gemeenten geven namelijk vooral grond uit voor koopwoningen.

  Dat zeggen vastgoedbeleggers en adviseurs dinsdag in Het Financieele Dagblad (FD).

  Het verkopen van grond voor koopwoningen zou namelijk meer opleveren dan een investering van beleggers voor huurwoningen.

  De vraag naar huurwoningen met een huur van 700 tot 1.000 euro per maand is groter dan het aanbod. Vooral in de grote steden, in Noord-Brabant en in Gelderland is er een tekort aan deze woningen.

  Hierdoor stokt de doorstroming op de woningmarkt. Ook kan het de arbeidsmobiliteit belemmeren, omdat het moeilijker wordt om te verhuizen voor een baan, stelden onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate eerder.

   

  Op de plank

  Beleggers zouden volgens de krant graag miljarden willen investeren in dit soort huurwoningen, maar een deel van het geld zou uiteindelijk op de plank blijven liggen of elders geïnvesteerd worden. Dat komt doordat er onvoldoende huizen in het middensegment op de markt komen.

  Vastgoedadviseur Capital Value heeft berekend dat er in de afgelopen twee jaar 650 miljoen euro van pensioenfondsen niet is gebruikt, terwijl dit bedrag was bedoeld voor huurwoningen.

  Volgens de adviseur zijn er in de komende vijf jaar veertigduizend nieuwe huurwoningen in de vrije sector nodig om aan de vraag te voldoen.

   

  Waan van de dag

  Directeur Dick Gort van de vastgoedtak van verzekeraar ASR zegt in het FDgemeenten te willen stimuleren om de bouw van huurwoningen mogelijk te maken.

  “Maar door perikelen met de begroting zie je dat ze geneigd zijn mee te gaan met de waan van de dag nu de prijzen van koopwoningen hard stijgen”, stelt Gort in de krant.

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt dat er inderdaad een tekort is, maar dat gemeenten bezig zijn met het uitbreiden van het aantal huurwoningen. De grondprijs zou daar “niet echt” invloed op hebben, omdat ook gemeenten streven naar een diverse woningvoorraad.

  Volgens een woordvoerder van de koepel zijn er inmiddels al meer contracten gesloten tussen gemeentebesturen en beleggers dan eerder.

  Neem contact op Bekijk ons aanbod