Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

    < Terug naar overzicht

    Geen heffing op stijging waarde huis’

    Geen heffing op stijging waarde huis’

    Foto: ANP

     

    Gepubliceerd: 25 september 2015 07:28

    Laatste update: 25 september 2015 15:25

     

     

    Een vermogensheffing op de stijging van de waarde van het huis komt er niet. Iemand die heel veel geld in zijn verbouwing heeft gestoken, moet dan ineens belasting gaan betalen over zijn verbouwing, aldus staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) vrijdag.

     

    block|article.header end block|article.body start

    Daar zit een gemiddelde huizenbezitter echt niet op te wachten en dat gaan we in Nederland ook echt niet doen, zei Wiebes.

    De bewindsman reageerde op aanbevelingen van het Centraal Planbureau (CPB) om de fiscale aanpak van de uiteenlopende inkomsten uit kapitaal eenvoudiger te maken.

    Volgens Wiebes streeft ook het kabinet naar een eerlijkere heffing, maar dat is nu nog niet mogelijk. ”Voor iedereen is het heffen op basis van werkelijke rendementen toch het eerlijkste systeem. Naarmate meer getallen beschikbaar komen, komt het systeem wel dichterbij. We vrezen een heleboel administratief gedoe en belastingontwijking als we dat nu zouden gaan doen”, aldus Wiebes.

    Ongelijkheid

    De ongelijkheid in kapitaalbelastingen moet worden verkleind. Heffingen op verschillende vormen van vermogen zijn nu nog te gefragmenteerd, schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een vrijdag gepresenteerd rapport.

    De huidige belastingen op inkomen van kapitaal zoals dividend, rente of royalty’s noemt het CPB gefragmenteerd.

    Volgens de onderzoekers treedt er een welvaartsverlies op doordat de beslissingen die huishoudens en bedrijven nemen vooral gericht zijn op fiscale voordelen. Een hervoming zou bijdragen aan economische welvaart.

    Volgens het CPB kunnen de heffingen op de verschillende typen kapitaalinkomen makkelijk worden vereenvoudigd zonder dat daarvoor het gehele stelsel op de schop gaat.

    Feitelijk rendement 

    Het lijkt het CPB ook beter om belasting op rente te baseren op het feitelijke rendement. Nu gaat de Belastingdienst uit van een fictief rendement van 4 procent. In het nieuwe belastingplan komt er weer een fictieve spaartaks, die bij kleinere vermogens gunstiger wordt en bij hogere ongunstiger.

    Volgens het CPB kan het fictieve rendement op individueel niveau sterk afwijken van het daadwerkelijk rendement en van de draagkracht van de spaarder. ”Alleen het belasten van feitelijk rendementen biedt hiertegen soelaas.”

    De publicatie van het CPB is bedoeld als ”aanzet tot discussie”.

    Belastingstelsel herzien

    D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg ziet in het CPB-rapport een extra aansporing voor het kabinet om het belastingstelsel te herzien. “Duidelijker dan dit kan het CPB niet zijn. Het belastingstelsel moet veel eenvoudiger, minder verstorend en efficiënter”, aldus Van Weyenberg.

    “De belastingplannen van het kabinet zijn nog niet het begin van een oplossing voor deze problemen: dat is slecht voor onze welvaart en voor het aantal banen.”

    Door: NU.nl/ANP

    Neem contact op Bekijk ons aanbod