Meer weten over VDN Vastgoed?
Bel: 0161 - 493268 of 06 - 51754686

    < Terug naar overzicht

    Aantal mensen met betalingsachterstand neem af

    Het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek neemt in Nederland in rap tempo af. Mensen die in 2011 en 2012 een hypotheek afsloten, komen echter wel veel vaker in de knel dan anderen.

    Dat blijkt uit een analyse van de hypotheekmarkt die kredietbeoordelaar Moody’s gisteren publiceerde. Rabobank en ING Bank bevestigen de trend. Afgelopen najaar rustte op slechts 0,58 procent van alle Nederlandse hypotheken een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen, becijferde Moody’s. Dat is ruim 22 procent minder dan een jaar eerder. De kredietbeoordelaar analyseerde ruim 200 miljard euro aan Nederlandse hypotheken, wat neerkomt op vele honderdduizenden exemplaren. Moody’s ziet in de aantrekkende economie de belangrijkste oorzaak voor het verbeterde betalingsgedrag.

    Onbekend

    Rabobank en ING Bank, beide grote hypotheekverstrekkers, bevestigen de positieve ontwikkeling. ,,Bij ons ligt het percentage wanbetalers zelfs nog iets lager dan die 0,58 procent,” meldt een Rabo-woordvoerster. ING ziet duidelijk minder nieuwe gevallen. Maar het is niet alleen hosanna. Onder mensen die in 2011 en 2012 een hypotheek afsloten, bevinden zich twee keer zo veel wanbetalers als onder de rest van de huizenbezitters. Dat is bijzonder: in andere landen scoren nieuwe hypotheken juist beter dan oude. Voor het BKR, dat in Nederland wanbetalers registreert, is dit een onbekend fenomeen, zegt een woordvoerder. ,,Wij registreren het totaal aantal wanbetalers, maar kijken niet naar de ouderdom van hypotheken.”

    Moody’s vermoedt dat de oorzaak ligt in de huizenprijzen, die in Nederland na 2012 nog een tijdje daalden. Veel huizen kwamen onder water te staan en dat zou de betalingsbereidheid verminderen. Ook verloren tussen 2012 en 2014 veel mensen hun baan. Werkloosheid is een gekende oorzaak van betalingsproblemen.Eind 2012 scherpte het kabinet de leennormen aan en dat lijkt zijn effect te hebben gehad. Hypotheken die na 2012 zijn afgesloten, presteren beter dan die uit de jaren daarvoor. Huizenkopers krijgen een lagere hypotheek en ook aflossingsvrij lenen is veel minder aantrekkelijk.

    Neem contact op Bekijk ons aanbod